EXTRA ZĽAVA 30% na POSLEDNÝ KÚSOK kód "MAM"  >>>

 
 
 
Úvod > Violettemoda Blog > Inšpirujte sa COCO CHANEL
 

Inšpirujte sa COCO CHANEL

Jej život pripomína rozprávku a ona je dôkazom toho, že zmysel pre štýl a eleganciu v spojení .................................

pracovitosťou dokážu zmeniť osud popolušky na kráľovský majestát bohyne módy.

Narodila sa v roku 1883 vo francúzskom mestečku Saumur, ležiacom na Loire, v malom tmavom byte, páchnucom chudobou a zatuchlinou. Bola ešte malá, keď jej zomrela matka, otec neuniesol ťarchu zodpovednosti a opustil ich. Gabrielle, ako ju pokrstili, sa spolu so svojimi súrodencami ocitla v sirotinci kde sa vyučila za šičku. Vďaka tomu si našla prácu v dielni na výrobu dámskej bielizne a detských výbavičiek. No nebavilo ju donekonečna prišívať čipky tak to skúšala ako speváčka v kabarete. Tu stretla Étienna Balsana, dôstojníka a majiteľa zámku pri Compiégne. Temperamentná speváčka mu učarila, z akéhosi rozmaru jej dal meno Coco a presťahoval ju na svoje panstvo. Bola z toho láska a Coco sa už videla ako madam Balsano. No malo to jeden háčik a tým bola Étiennova matka, ktorá nepripustila aby šička a kabaretná speváčka niesla ich meno a v zámku môže zostať len ako milenka jej syna. Coco, ktorá síce nemala vznešený pôvod, ale nechýbala jej hrdosť a dôstojnosť, sa to nesmierne dotklo. Tak ho jednoducho opustila.

Osud jej priviedol do cesty jej osudovú lásku mladého anglického diplomata Arthura Capela.

 

Práve on, v nej prebudil ambície využiť svoj talent pre módu a eleganciu a dal jej prostriedky na otvorenie prvého butiku v centre Paríža v roku 1910. Práve tu vznikol jej jedinečný štýl pohodlných, no elegantných modelov, ktorý spôsobil doslova revolúciu vo svete módy.

Zbavila ženy nepohodlných šnurovačiek, zložitých šiat z ťažkých, nepoddajných materiálov nahradila ich úpletovými skrátenými sukňami. Tie modely napodobňujeme a rady nosíme dodnes. V tých časoch to bol doslova šok oblieka dámy ako robotníčky ako povedala:

„Prečo by robotníčky nemali mať právo byť elegantné a prečo by sa dámy nemali cítiť pohodlne? Napokon ušetria za slúžky, keďže sa do mojich šiat môžu obliecť aj samy, bez cudzej pomoci."

Napríklad populárny kardigan sa pripisuje práve Coco vraj neznášala, ako sa jej vždy pokazí účes, keď si naťahuje cez hlavu klasický sveter. A tak pretvorila pôvodne mužský sveter na zapínanie na elegantného spoločníka k sukni.

Štýl Coco Chanel slávil úspech, otvorila butiky v prímorských letoviskách a jej modely očarili aj dámy z vyššej spoločnosti. Jej prvou vznešenou zákazníčkou bola sesternica ruského cára veľkokňažná Alexandra. Nuž a šľachtický titul má najmä vo svete módy priam magickú moc. Módna značka Coco Chanel vyrazila na svoju triumfálnu púť. Obrovský úspech mali u žien klasické kostýmy z buklé, ktoré prvýkrát predviedla v 50. rokoch minulého storočia. Jej nástupca Karl Lagerfeld dodal klasickým decentným Chanel kostýmom mladistvú iskru a urobil z nich atraktívny odev pre zrelé dámy aj pre mladé slečny. Značka Chanel tak opäť zasiahla srdcia žien každého veku.

Vedeli ste, že ikonický kostým vytvorila až viac ako 70 ročná? Tomu sa povie životný elán!