Každá žena chce byť krásna...............

 
 
Úvod > Violettemoda Blog > Každá žena chce byť krásna...............
 

Každá žena chce byť krásna...............

,,Každá žena chce byť krásna” táto veta je rovnako nadčasová, ako jej móda.

Bola známa ako kráľovná obliekania, ktorá stála za populárnym časopisom Burda. Aenne, vlastným menom Anna Magdalene Lemmingerová, neskôr Burdová, sa narodila v roku 1909 v Offenburgu v Nemecku, kde v roku 2005 zomrela.

Aenne Burda prišla na geniálny nápad vložiť do časopisu módne strihy. Móda sa tak stala dostupnou pre každého, kto mal šikovné ruky.

V Offenburgu sa vyučila za predavačku a zoznámila so svojím mužom, nakladateľom a kníhtlačiarom Franzom Burdom. Vzali sa rok na to, keď mala 22 rokov. Narodili sa im traja synovia Franz, Frieder a Hubert.

K časopisu sa dostala vcelku bizarne – jej manžel bol totiž záletník a jednej zo svojich mileniek financoval módne vydavateľstvo Effi. Keď sa to Aenne dozvedela, donútila ho, aby podporil jej vydavateľské plány. Takto sa jej podarilo prevziať vydavateľstvo Effi aj so 48 zamestnancami.

V októbri 1949 začala Aenne vydávať časopis Favorit, ktorý rok na to premenovala na Burda Moden. Náklad bol sto tisíc výtlačkov.

Dva roky na to začala do časopisu vkladať vzory strihov. „Mojím cieľom je dať dokopy praktickú módu za prístupné ceny, ktorú môže nosiť, čo najväčší možný počet žien,“ povedala. A presne týmto nápadom sa Aenne zapísala do dejín obchodu.

V roku 1961 po prevzatí Bayer Moden sa časopis Burda stal najväčším módnym časopisom na svete. Náklad Burdy bol vtedy 1,2 milióna výtlačkov. O sedem rokov to už bolo 1,5 miliónov. V roku 2005, keď Aenne zomrela, vychádzala Burda v 89 krajinách v preklade do 16. jazykov.

V socialistických krajinách si ju mohli kúpiť len ženy v Sovietskom zväze a v Maďarsku, v Sovietskom zväze vďaka manželke generálneho tajomníka ÚV KSS Raisy Gorbačovovej, ktorá si na módu potrpela.

                                              "Naučila som sa starnúť s mladým srdcom a tak si zachovať radosť zo života."