Úvod > Violettemoda Blog > MDŽ je oslavou ženskosti .............
 

MDŽ je oslavou ženskosti .............

 Históriu a pravý význam Medzinárodného dňa žien dnes, žiaľ, nie všetci poznajú, napriek tomu sa nám však tento deň spája s oslavou ženskosti.

Táto žena, patrí medzi ženy na ktoré, by sme nemali zabudnúť, práve ona navrhla pred 110 rokmi MDŽ !.

Za to, že ženy získali práva podobné mužom, môže táto výnimočná žena. V roku 1910 sa v Kodani konala druhá Medzinárodná konferencia pracujúcich žien. Žena menom Clara Zetkin bola vedúcou kancelárie žien pre Sociálnodemokratickú stranu v Nemecku

Na konferencii predložila myšlienku Medzinárodného dňa žien aby sa každý rok vo všetkých krajinách konala oslava žien v ten istý deň v marci. Povedala, že raz v roku by sme si mali pripomínať deň žien, kde by sa preberali práva, diskutovalo o nich a posudzovalo, či sa požiadavky žien a ich život zlepšil. V tom čase Konferencie sa zúčastnilo viac ako 100 žien zo 17 krajín a odsúhlasili Medzinárodný deň žien.

Tento sviatok sa zrodil v Amerike. Viete, že celkom na začiatku stál štrajk krajčírok? Prebehol v roku 1908, na ktorom ženy žiadali minimálne tri dôležité zmeny režimu.

Prvou požiadavkou bolo skrátenie pracovného času z 12 na 8 hodín. Ženy v práci nemali žiadne sociálne bonusy a pracovné podmienky boli často nevyhovujúce. Druhým bodom štrajku bolo volebné právo žien, pretože dovtedy prislúchalo iba mužom. Treťou vecou bolo riešenie otázok, ktoré súviseli so sociálnou politikou (napr. čo so ženami, ktoré majú malé deti).

Marcová pripomienka činov a úspechov súvisiacich so ženskou emancipáciou je rozhodne namieste. Koniec koncov významná politička Margaret Thatcher prehlásila veľmi pravdivo: „Ak chcete, aby sa niečo povedalo, požiadajte muža. Ak chcete, aby sa niečo urobilo, požiadajte ženu."

Tento deň je dôkazom, že aj keď ženy pôsobia jemne a citlivo, dokážu toho veľa zvládnuť

S úctou k ženám...