Úvod > Violettemoda Blog > Vzácny čas adventu je tu.........
 

Vzácny čas adventu je tu.........

a historicky sa nesie vo farbách fialovej. Káždá farba si nesie svoj význam, farba kráľovská vyjadruje dôstojnosť.

Do Vianoc zostávajú len tri týždne, prípravy na najkrajšie sviatky v roku sa môžu začať. Symbolickým začiatkom tohto čarovného obdobia je prvá adventná nedeľa. Slávime ju keď na adventnom venci zelenej farby zapálime prvú sviečku. Čo znamená advent ?

Slovo advent pochádza z latinského „adventus" a znamená príchod. Symbolom adventného obdobia, ktoré trvá štyri týždne, je adventný veniec so štyrmi sviecami je to symbolom víťazstva a večného života. Tie sa postupne zapaľujú počas štyroch adventných nedieľ. Sviečky a stuhy na venci by tak mali byť fialové s výnimkou tej tretej v poradí - tá je totiž zasvätená priateľstvu a je to farba ružová. Sviečky sa zapaľujú proti smeru hodinových ručičiek. Časté sú aj vence s piatou - sviečkou bielej farby - uprostred. Tá sa zapaľuje na Štedrý deň a symbolizuje Príchod.

Prvá sviečka sa zapaľuje sa prvú adventnú, „železnú“ nedeľu jej názov je  - Nádej.

Druhá sviečka  sa zapaľuje sa druhú adventnú, „bronzovú“ nedeľu jej názov je  - Mier.

Tretia sviečka sa zapaľuje sa tretiu adventnú, „striebornú“ nedeľu jej názov je  - Radosť.

Štvrtá sviečka sa zapaľuje sa štvrtú adventnú, „zlatú“ nedeľu jej názov je - Láska.

 

Balada o štyroch sviečkach ...... 

Štyri horiace sviečky pomaly horeli. Bolo tam tak ticho, že ste mohli počuť ich rozhovor.

Prvá povedala: „Som MIER, ale ľudia ma nechcú, naozaj si myslím, že mi nezostáva nič iné, ako vyhasnúť!“ Tak sa stalo, sviečka zhasla. Druhá povedala: „Som VIERA, ľuďom nechýbam, nemá zmysel, aby som ďalej horela, bohužiaľ, som k ničomu.“ Len čo dohovorila, zavial vánok a sfúkol ju. Smutné. Tretia sviečka zase povedala: „Ja som LÁSKA, nemám silu zostať naďalej, pretože ľudia mi nerozumejú, nechápu aká som dôležitá a príliš často ma nenávidia! “ A bez dlhšieho čakania sviečka sama zhasla. V tej chvíli vstúpilo do miestnosti malé dieťa, uvidelo tri nezapálené sviečky, rozplakalo sa a zvolalo: „Prečo ste zhasnuté, musíte svietiť, bojím sa tmy! “ Štvrtá sviečka sa zľutovala a povedala: „Neboj sa, neplač, pokiaľ budem ja svietiť, môžeme kedykoľvek zapáliť ďalšie tri sviečky. Ja som NÁDEJ “ Dieťaťu zažiarili zaslzené oči, vzalo sviečku nádeje a zapálilo tri zhasnuté sviečky.

Každý z nás môže byť takým dieťaťom, schopným kedykoľvek, vďaka NÁDEJI znovu vrátiť svetlo VIERE, MIERU a LÁSKE .... Paulo Coelho