Úvod > Violettemoda Blog > TOTO ste o nich určite nevedeli .........
 

TOTO ste o nich určite nevedeli .........

" Sú vraj na to, aby rupli tesne pred odchodom na rande " tak hovorí jeden Murphyho zákon.

Pančušky nám zakryjú prasknuté žilky, pigmentové fľaky, jazvy ale pravdupovediac, jeden zle zabrúsený nechtík to pokazí.

Vedeli ste, že kedysi boli výhradne mužskou záležitosťou?

Začiatky pančúch siahajú do stredoveku. Samozrejme, boli to len kúsky zvieracích koží zošité dokopy v snahe chrániť nohy pred chladom či poranením. V 16. storočí, v období končiacej sa gotiky a nastupujúcej renesancie, sa postupným zdokonaľovaním výroby a spracovania materiálov ľudia dopracovali k prvým ručne pleteným pančuchám. Materiálom bol ľan, strih bol výlučne rovný a zošívať sa museli z viacerých dielov.

Estetické motívy ich výroby často prevyšovali tie praktické a, čo je zaujímavé, o ich popularitu a rozmach sa postarali páni. Klientelu výrobcov pančúch tvorili totiž vyššie postavení muži a hodnostári. Ak vám práve zišla na um maľba renesančného panovníka v bielych aristokratických pančuchách, trafili ste do čierneho. Práve oni mali v obľube kráčať s dobou a dopĺňať skracujúce sa pánske nohavice o čoraz precíznejšie vyrábané pančuchy.

 

 

Predlžovanie pánskych nohavíc prinútilo mužov vzdať sa tohto módneho výdobytku, no priemyselná revolúcia dala zelenú výrobe kvalitnejších pančúch pre nás ženy. V roku 1939 spoločnosť DuPont Neymour vytvorila dovtedy nepoznaný materiál – nylon. Hovorilo sa o priehľadnom, hodvábne lesklom vlákne, odolnom proti ťahu, úderu, zmenám teploty, jednoducho nezničiteľnom. Reklamná kampaň nenechala nič na náhodu, ospievala neuveriteľné vlastnosti plnesyntetického vlákna z uhlíka, vody a vzduchu. Kvalitnejšie a pohodlnejšie dámske pančuchy spôsobili doslova boom a už počas prvého roku zmizlo z pultov viac ako 64 miliónov nylonových pančúch.

Útlm nastal až počas obdobia druhej svetovej vojny, keď sa nylonové vlákna využívali na výrobu padákov. Vojna narobila v dodávkach pančúch trochu problémy, ale za štvormiestnu sumu v dolároch sa k nim dalo dostať. Keď si hollywoodska hviezda Betty Grable na dobročinnom bazáre stiahla nylonky z nôh, získala pre americkú vojnovú pokladnicu štyridsať tisíc dolárov. Nečudo, že heslo prvých povojnových vianoc bolo jednoznačné: pod stromček nylonky.

 

 

Podstatne horšie na tom boli Európanky, ktoré o pančuškách mohli iba snívať. Vynaliezavé európske ženy si však dokázali poradiť aj bez pančúch. Presne totiž vedeli, ako by ich nohy vyzerali v nylonkách ako nádych ničoho so švom - a tak si nohy farbili na hnedo odvarom zo zelených orechových šupiek a ceruzkou na oči si vzadu kreslili šev.

 

 

V roku 1945 sa však podväzkové pančuchy opäť vrátili do predaja a odvtedy sú symbolom ženskosti po celom svete. Napokon sa dámy dočkali aj ďalšieho vylepšenia v podobe pančuchových nohavíc. Módny objav storočia z dielne Allena Ganta ocenili všetky ženy dovtedy odkázané na podväzky a prijali ho s nadšením. Do módy sa v 70. rokoch dostávali minisukne a pančuchové nohavice sa v tejto súvislosti stali doslova nevyhnutnosťou. Boli symbolom emancipácie a hrdo ich nosili všetky známe speváčky, herečky a političky.

 

 

Žiadna nudná klasika hoci sú dnes samozrejmou súčasťou našich šatníkov, stavte na výrazné farby aj vzory. Do tohto trendu sa zbláznil celý fashion svet. Pančušky, ktoré budete túto sezónu potrebovať sa stanú súčasťou vašich šik outfitov.

Je z čoho vyberať, ale nebolo to vždy tak!